5 dolog, amit télen Dubajban csinálhatsz

 

Ez nem az első, és nem is utolsó alkalom hogy Dubajban jártam, de ez a város mindig meglep. A folyamatos változások, a hihetetlen mértékű fejlődés és a hely dinamizmusa mindig lenyűgözött.

Ha azt hiszed Dubaj csak a luxusról és a vásárlásról szól, hát nincs igazad. A strandok, az éjszakai élet, a varázslatos virágos kert, a Flamingo- sziget, a sivatagi szafari és hihetetlenül jó éttermek mind azért vannak, hogy a lehető legkellemesebb élményekkel gazdagodj az út során. Ezt minden túlzás nélkül mondom. Ebben az országban minden arról szól, hogyan tudják a látogatót lenyűgözni. Itt az átlagos sem átlagos. Minden jól szervezett, átgondolt és jól és gyorsan kivitelezett. A téli 20 fokos „hidegben” persze más szórakozási lehetőségek vannak, mint nyáron, de a város sosem marad attrakció nélkül.

 

1. Vásárlás

Dubajban mindent megkapsz, amire csak vágysz. Nincs olyan dolog, amit itt ne kapnál meg. Hatalmas a termék választék és szinte minden jelentős márka kapható az országban. Olyan szolgáltatásokat kínálnak, amiről sosem hallottál. A város híres arról, hogy olyan alternatív megoldásokat kínáljon a komfort jegyében, amire Te magad nem is gondolsz, hogy esetleg létezik.

Én személy szerint keveset szoktam itt vásárolni, mert az európai és amerikai márkák nagyrész rendelkezik online shoppal, így házhoz kapom a terméket otthon. Másrészről hiába nincsen ÁFA, a termékek ára jóval magasabb, mint otthon. Az európai divatházak termékei jellemzően 20%-30%al magasabb áron elérhetőek itt. Ezt főként a Louis Vuittonál, Guccinál és Valentinonál tapasztaltam. Érdekes módon a Chanelnél és Hermesnél nem láttam ilyen különbséget. Az európai high street márkák ára viszont iszonyat magas. A Zarában 50%-os leértékelésnél kerül annyiba a termék,mint itthon teljes áron. H&M röhejesen drága. Az amerikai márkák közül Victoria’s Secret, Juicy Coutre, Kate Spade horror áron van. Viszont januárban Shopping Fest van, 1 hónapig szuper kedvezmények szinte mindehol. Ilyenkor tényleg megéri vásárolni.

Legjobb helyek:  Dubai Mall, Mall of Emirates, City Walk

2. Éttermezés

A város tele van remek éttermekkel és kávézókkal. A külföldi munkavállalók és turisták magas száma miatt nagyon sokszínű az éttermi kínálat. Szinte bármilyen nemzetiségű konyhát megtalálsz Dubajban. Nagyon jó olasz,francia éttermek vannak, de ha olyan minőségi konyhára vágysz, amit otthon nem kapsz meg akkor feltétlenül menj el ázsiai, perzsa, török vagy arab étterembe.

A külföldi utazások során sokszor csalódom az étel minősége vagy a kiszolgálás miatt. Talán  ez az a város, ahol még nem sikerült rosszat ennem. Szeretem, hogy nagy a választék nemcsak a fehér terítős elegáns éttermekből, de a gyorsabb étkezést kínáló bisztrószerű helyekből is. Nagyon sok magasabb árszínvonalú étterem kínál ebédidőben „Business Lunch”-ot. Ilyenkor érdemes ellátogatni ezekre a helyekre, mert jó áron tudsz olyan helyeket kipróbálni ahova más körülmények között esetleg nem tudsz eljutni.

 

Néhány személyes kedvencem:

The Sum of Us  reggeli kávézós hely. Imádom Egg Florentine-t!

Novikov and Downtown Toko  (a Vida Hotelben) Business lunch menü, isteni ázsiai konyha

Gossip Cafe and Desserts ebédhez és csajos kávézáshoz

 

Arra ne számíts,hogy bárhol kapsz alkoholos italokat. Borozni, proseccozni is csak olyan helyen tudsz, ahol az étterem egy hotelhez tartozik. Általában ezeknek a helyeknek van engedélye alkohol árusításra. Ennek megfelelően a szupermarketben sincsen semmilyen alkohol.

 

3. Souk felfedezése

 

A legnagyobb piacot, vagyis souk-ot a Creek részen találod. Ez egy régebbi városrész, ahova a kereskedők hajója befutott. Innen került a piacra közvetlenül kiszállításra. Dubajban 2 nagy piac van. Az egyiken élelmiszert tudsz vásárolni, a másikon találod a finom portékát. Ez a Gold Souk. Ezen a piacon arany ékszert, másodkézből vásárolt drága svájci órát, kimért parfüm eszenciát, fűszereket, selyemsálakat tudsz vásárolni. Ezen a piacon a keleti árusok habitusával próbálják becsalogatni a vásárlókat az üzletbe. Ha nincsen komoly vásárlási szándékod, jobb ha nem kérdezgeted az árakat kíváncsiságból, ,mert borzasztóan tudnak nyomulni és levakarhatatlanok. Én így vettem pár éve egy narancsszínű kasmír sálat. Utálom ezt az színt, de már kénytelen voltam megvenni. Azóta más hordja boldogan. Lett egy drága vásárfia a dubaji útról…

Készülj fel, hogy minden második méteren megszólít valaki, hogy replika Chanel, Louis Vuitton táskát vagy kamu Rolexet adjon el neked. A házak között titkos lakás butikok üzemelnek, ahova felviszik az utcáról a vásárlókat és azok kedvükre válogathatnak a több száz designer táska közt. De ne felejtsd el, ha replika terméket vásárolsz az nemcsak annyit jelent, hogy nem eredeti terméket hordasz. A replika termékek forgalmazásával és gyártásával foglalkozó személyek kapcsolatba hozhatóak a fegyverkereskedelemmel, csempészéssel és a gyermek munkaerő kizsákmányolásával is. Ha pénzt teszel a zsebükbe,akkor támogatod őket ezen tevékenységekben is.

 

4. At the Top- Burj Khalifa látogatás

Dubaj mindig tele van turistákkal, de télen kevesebb látogató van a városban a turisztikai látványosságok helyszínén. Ez azzal jár, hogy télen szabadabban tudsz improvizálni. Nem kell napokkal korábban megvenni a jegyedet, helyet foglalni és max 15 percig kell csak sorba állnod 45 perc helyett. Télen nem kell „skip the line” jegyet venned, ami persze jóval drágább, mint a normál jegy. Anélkül is hamar be fogsz jutni.

A Burj Khalifába 2 fajta jegyet tudsz vásárolni. Az olcsóbb jeggyel csak a 124 és 125 emeletet tudod meglátogatni, míg a drágább jeggyel a 142. emeletre is fel tudsz menni. A kilátás már a 124. emeleten is lenyűgöző. Fentről látni a Dubai Fountain-t és szelfizni a világ legmagasabb épületében szerintem kihagyhatatlan.

 

 

 

 

 

5. Futás

Most azt gondolod, totál hibbant vagyok. Minek erőltetem, hogy a nyaralás alatt is menj edzeni???? Én szeretek kitörni a napi rutinból és futni egyet azon a tájon, amerre az utunk visz. Dubajban a tengerparton találsz egy futásra kiépített pályát, ami azért valljuk be elég különleges. Pláne, hogy a Burj al Arabot is látod innen! Nyáron borzasztó meleg van, hajnalban kell kelned ha itt akarsz futni. Télen sokkal kellemesebb itt futkározni, már ha a szeles időjárás ezt megengedni. Autóval le tudsz menni a partra a városból bármikor. A futópálya mellett kis kioszkokban frissen facsart smoothiet vagy egészséges búzalevet ihatsz az edzés után. Már emiatt megéri lemenni!

.

 

 

 

Remélem, hogy ez a rövid összefoglaló kedvet csinált ahhoz, hogy meglátogasd a várost. Dubaj tényleg csodás hely, és habár a téli 20 fokos hőmérséklet nem bátorít fürdőzésre, az itthoni zord időjárás elől szívesen menekülök erre a helyre. Nemrég érkeztünk haza, de már nagyon várom a következő alkalmat!!! #lovedubai

 

Mademoiselle Agnes

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *