Hogyan vásároljunk luxus holmikat online?

A vásárlás mindig egyfajta hobbi volt számomra, de amióta elkezdtem online vásárolni, sikerült ezt a tevékenységet egy teljesen új szintre emelni.

Amikor a leárazás elkezdődik a Zarában, az összes csaj odarohan azonnal. Az üzlet előtt várnak már nyitás előtt, hogy beléphessenek és megvásárolják az előre kiszemelt darabokat, amiket napokkal a leárazás megkezdése előtt már felpróbáltak. Így sokszor 30%-50% kedvezménnyel tudják megvásárolni az áhított darabokat. Egyébként be kell, hogy valljam ez jó taktika. Évekkel ezelőtt én is ezt csináltam. Most azonban ahelyett, hogy a high street márkák gyorsan fogyasztható trendjeire hajtanék, szívesebben ruházok be olyan darabokra, amik évekig a gardróbom megbecsült darabjai lehetnek,

Egy kis Kelet-Európai országban élek, ahol kevesebb luxus terméket kínáló üzlet van. A Louis Vuitton és Gucci Andrássy úti üzletén kívül viszonylag kevés multibrand üzlet van, ahol megtalálhatom azt amire igazán vágyon. Vagy ha tartják is a terméket, nyilván pont az a méret hiányzik amire nekem van szükségem. Az Il bacio bezárása ezért is érintett rosszul, mert alapvetően azt éreztem elvesznek tőlünk valami nagyon fontosat, ami hiánypótló volt a maga kategóriájában.

Az elmúlt néhány évben felfedeztem számos olyan online üzletet, ahol megrendelhetem azokat a termékeket, amire vágyom. A megnőtt lehetőségek számának növekedésével azonban fordított arányosságban kezdett kifolyni az addig a bankszámlámon félretett pénz. Olyan voltam, mint a gyerekek a cukorboltban. Minden kellett, szinte alig tudtam választani. Idővel azonban megtanultam, hogyan tartsam kordában a költéseket és mik azok a termékek, amiket érdemes a leárazás alatt megvásárolni és mi az amit teljes áron kell megvennem. Ebben a posztban saját tapasztalataim alapján gyűjtöttem össze 10 tippet az online vásárláshoz.

Top 10 tanács online vásárláshoz:


#1 Válaszd ki a kedvenc online üzleted

Manapság rengeteg online üzlet van, ahol luxus márkákat kínálnak. Általában ezek az üzletek fix márkáktól vásárolnak. Minden divatháznál tudom például melyik oldalon érdemes keresni, hol jobb a kínálat vagy hol érhető el egyáltalán. Néhány online üzletnél vannak „exclusive” darabok, amit a tervező kifejezetten annak az üzletnek készített el.  Nekem 3-4 kedvenc oldalam van, amit rendszerint látogatom. Arra nem lenne időm, hogy minden nap vagy minden héten minden ezeket nézegessem. Én a hatékonyságra szavazok.

Kedvenc oldalaim:

Mytheresa   Net-a-porter   Luisaviaroma

#2 Íratkozz fel a hírlevélre!

Ennek nagyobb jelentősége van, mint gondolnád. Ezen a csatornán kapsz információkat a napi újdonságokról, a korai vásárlás lehetőségéről, a leárazásról is. Sőt, ha feliratkozol a Mytheresa rendszeresen küld például vouchert, vagy kedvezményre jogosító promóciós kódot a hírlevélre feliratkozott vásárlóknak.

#3 Töltsd le az alkalmazást!

A kutatások szerint a legtöbb online vásárlás mobiltelefonról érkezik. Most szeretnék baromi okos lenni és leírni, a konkrét számot, de nem emlékszem rá. Kb 70% mondjuk. Az egy dolog, hogy minden oldal mobilra van optimalizálva, de ennél sokkal jobb, ha van külön alkalmazás is. Nézd meg, hogy a kedvenc oldaladnak van-e androidra vagy IOS-re alkalmazása. Sokkal kényelmesebb lesz a vásárlás, ráadásul, ha az értesítések be vannak kapcsolva, szinte azonnal lecsaphatsz a kedvenc termékedre, amikor újból készletre kerül. Sokszor percek kérdése, hogy az áhított darabot megszerzed-e vagy sem!

#4 Készíts kívánság listát

Amikor elkészíted a kívánság listádat, az nem csak abban segít,hogy jobban szem előtt tartsd mit szeretnél vásárolni. A termékekre, amelyek a listán vannak beállíthatsz sale (vagyis leárazás) figyelmeztetést is.Sőt ha utolsó darab van a termékből készleten, a rendszerből szintén automatikus figyelmeztetést kapsz, így tudod hogy nem szabad sokáig hezitálnod ha nem akarsz lemaradni a termékről. A kedvenc oldalamról mindig kapok e-mailben  értesítést mikor a kívánság listámon szereplő termékek újból készletre kerülnek.

#5 Okosan válassz terméket

Amikor a legjobb ajánlatokra vadászol, néha kompromisszumot kell kötnöd. Nem minden márka árusítja ki szezon végén a termékeit. Mindannyian tudjuk, hogy a Louis Vuittonnál sosem volt leárazás. A Gucci divatház az új tervező érkezésével pedig szintén beállt a magasra pozicionált márkák közé, és ők sem árazzák le a termékeket. FYI, VIP sale továbbra is van, ami meghívásos alapon működik. Chanel táskák és pénztárcák sem lesznek soha leárazva, viszont egyes szezonális kiegészítőket és cipőket akár féláron megvásárolhatsz.

Mindenek előtt tudnod kell, hogy a termék amire vágysz szezonális vagy állandó darabja a kollekciónak. Az állandó darabok sosem kerülnek leértékelésre, csak ha megszűnik pár év után a termék és a meglévő készletet szeretnék “kiszórni”. Egy klasszikus fazon és színválasztással hosszú távú beruházásra tehetsz szert.A szezonális, trendi formák és az évszakhoz köthető színek szezonális darabok. Ha a színválasztásban kompromisszumot tudsz kötni, hozzájuthatsz egy Valentino Rockstud táskához akár 30% kedvezménnyel. Az 50% kedvezményre sose várj a trendi daraboknál, mert mire nagyobb kedvezmény sávba esne a termék, már eladták a teljes készletet. Ha a weboldalon látsz egy nagyon populáris táskát vagy cipőt féláron, az nem jelenti azt hogy bárki ember fia megkapta a terméket ilyen kedvezményes áron.  Általában ezek a termékek már elfogynak hamarabb, de benne marad a termék listában, így mikor a második leárazás indul extra kedvezményt generál rá a rendszer.

#6 Tudd, hogy mi a méreted!

Minden oldalon találsz “Size and fit” leírásokat. A legtöbb helyen megírják milyen magas a képen szereplő fotómodel és milyen méretet hord. Ez azért hasznos, mert vizuálisan hozzá tudod hasonlítani a saját testalkatodat. Néhány oldal minden egyes cipőnél tanácsot ad, hogy az adott fazon a valódi méretnek megfelel vagy javasolják esetleg a fél-egy számmal kisebb vagy nagyobb méret rendelését. Minden márkának más a számozása. Az olasz divatházak másképpen számoznak mind a franciák, de itt is márka válogatja mennyire hűek az európai számozáshoz.Én Valentino sportcipőből 39.5-et hordok, balerinából 40-et, magassarkú hátul nyitott szandálból 40.5-et és papucsból 41-et.  Nyilván egy kis időnek el kellett telnie mire ezt kitapasztaltam. Bízzál ezekben a tanácsokban! Ha vásároltál már az adott márkától, egy idő után Te magad is tudni fogod,hogy melyik fazonból melyik méretet kell rendelned.

#7 Amikor a leárazás elkezdődik

Az online felületeken is, mint minden máshol, itt is több hullám van a leárazás alatt. Legelőször mindig azt veszem meg, amire a legjobban vágyom. A második hullámra is maradnak olyan termékek, amik nagyon tetszenek, de ekkora összeget nem szívesen adok ki rá. Fél számmal nagyobb a cipő, mint kellene vagy nem tudnám annyit hordani az adott színt, de a fazon tökéletes…Itt mindig az ár beszél, amikor már kompromisszumot kell kötni. Ezeket a termékeket akkor vásárolom meg, amikor a leárazott termékekre, extra 20% kedvezmény van (az alap 30%-50% kedvezményen felül). Ilyenkor a kategória szűrőt használom, hogy könnyebben eligazodjak a termékek közt. Ezekkel sokkal gyorsabban találom meg a több ezer leárazott termék közt azt ami nekem kell. Tudom melyik márkát hordom szívesen, mi a méretem. Felesleges órákon keresztül lapozni olyan termékek közt, amiről tudom sosem venném meg.

A kedvenc szűrőim:1. márka 2. kategória (pl. Ruhák/farmer) 3.méret 4.szín 5. Kedvezmény mértéke (30%, 40%,50%)

Ha ezeket a szűrőket jól használod,kincsekre lelsz és időt spórolsz magadnak.

#8 Sold out?

Az, hogy elfogyott egy termék semmit sem jelent. Hozzáadom a Kívánság listámhoz. Amint készletre kerül, értesítést kapok róla és már a kosaramban is van! Sokan küldik vissza a terméket a nem megfelelő méret miatt, de előfordul hogy a leárazás időszaka alatt érkezik egy korábban le nem szállított mennyiség.

#9 Ne vacakolj!

Gondolj bele, ezek az oldalak tele vannak lányok , nők millióval akik ugyanannyira élvezik az online vásárlást mint Te! Mindenki a legjobb ajánlatokra vadászik. Ha találsz valami szépet, vedd meg azonnal! Előfordulhat, hogy mire rákattintasz a vásárlás befejezése gombra valaki megvette előled a kiválasztott terméket. Ha megérkezik a megrendelt termék és nem tetszik vagy nem jó a méret még mindig visszaküldheted és visszakapod a vételárat. A legtöbb helyen 30 nap a visszaküldés, de a fogyasztóvédelmi törvények miatt a 14 napot minden online oldal vállalja. Ilyenkor max a szállítási költséget veszíted el ami 13-20 EUR kb. A visszaküldés a legtöbb ilyen oldalon ingyenes.

#10 Hasonlítsd össze több oldal árait

Az európai kereskedők általában ugyanazt az árat használják a termékekre. Az online oldalak közül azonban akad olyan, akinek nincsen fizikai készlete. A Farfetch oldal például több száz kereskedő készletét tartja számon. A kereskedőnek leadja a rendelést,beérkezik hozzá a központi irodába és onnan küldik tovább a vásárlónak. Ezért a szolgáltatásért cserébe nem kér pénzt, de az árak kb 5%al magasabbak a normál árnál, ebből keresik meg a hasznukat.

Ha Európában laksz és európai márkát akarsz vásárolni, felejtsd el hogy amerikai oldalról rendeled meg. A Harvey Nichols,  Nordstrorm és más oldalakon nemcsak az eladási ár magasabb, de drágább a szállítás is és ezen felül még az adókat és vámot is ki kell fizetned.

Remélem evvel a kis összefoglalóval segítettem neked, hogy bátrabban merj rendelni bármilyen online felületről. Ha neked is vannak tippjeid, oszd meg kérlek poszt alatti komment mezőben!

Mademoiselle Agnes

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *