Top 5 utazási tipp – Szantorini

 

Szantorini - kilátás a kalderára

UTUNK TÖRTÉNETE

2002 nyarán jártam Szantorini szigetén először. Akkor sajnos nem volt lehetőségünk arra, hogy pár óránál többet töltsünk a szigeten, de ez a rövid idő mégis elég volt arra, hogy elvarázsoljon ez a csodás sziget. Tudtam, egy nap biztosan visszatérek ide.

Ez a nap 15 év elteltével jött el. Ezen a nyáron férjhez mentem, és úgy döntöttünk, hogy Szantorni szigetére utazunk nászútra. Ez az utazás pont olyan spontán történt, mint a házasságkötésünk. A repülőjegyeket 2 héttel az esküvő előtt foglaltuk le és akkor kezdtünk szállás után is nézelődni. Szantorini híres a luxus szállodákról, mely csodás kilátást nyújtanak a kalderára, de mi valami egyszerűbbel is beértük.

Az elmúlt 15 évben legalább húsz alkalommal voltam Görögországban nyaralni. Felfedeztem az ország turisták által látogatott helyeit is, de sok időt töltöttem görög barátaimmal a helyiek által látogatott helyeken is, így sokat tanultam a kultúráról és szokásokról. A megszerzett tapasztalat úgy gondolom, hasznos lehet, és szívesen adok tanácsokat az utazáshoz.

TIPPEK AZ UTAZÁS MEGSZERVEZÉSÉHEZ

1. Hotel – Ha nem tudsz, vagy nem akarsz nagyobb összeget fordítani a szállásra, akkor felejtsd el, hogy a szobádból csodás kilátás fog nyílni a kalderára (A kaldera egy vízzel feltöltött öböl, ahonnan a szemközti kis szigetet látod.) Ezek a szállodák a hegyoldalban vannak, vagy a hegy tetején, ahova sokszor gyalog vagy szamárháton juthatsz el. Szerencsés vagy ha a sofőr cipeli a csomagokat, de hidd el a macskaköves utcákon és lépcsőkön ráncigálni a gurulós bőröndödet egyáltalán nem vicces. Kényelmesebb, ha olyan szállodát választasz, ami közel van egy nagyobb úthoz és autóval megközelíthető. Az óvárosban levő szállodákba szűk utcákon, turistatömegen átvágva jutsz csak el.

2. Tengerpart – Szantorini nem a csodaszép, homokos tengerpartjáról ismert. Itt a strandok, keskeny sziklás vagy kavicsos partszakaszok. Fehér vagy bézs homok helyett, a vulkánkitörések következtében fekete, vörös kőzettel borított strandokat találsz. Nagyon egyedi, de itt a strandolás nem arról szól, hogy naphosszat fekszel a kényelmes napágyban, koktélokat szürcsölve miközben a bárból kiszűrődő zene ritmusára lépkedsz a forró homokban. A sziget sokszor nagyon szeles a nyári időszakban, ezért óriás hullámok vannak. Ha mindenképpen ragaszkodsz az úszáshoz, javaslom, hogy foglalj egy hajótúrára ahol több megállót is tartanak, így a nyílt vízen úszhatsz.  A napozás szerelmeseinek pedig elengedhetetlen egy olyan szálloda, ahol saját medence van.

3. Autóvezetés a szigeten – Mikor megérkezel a szigetre szinte azonnal szemet fog szúrni, az autók általános állapota. Itthon hozzászoktál, hogy le vannak mosva az autók, megfelelő távolság van a parkoló autók közt, többnyire a felfestett parkoló helyeken parkolnak az autók és kiborulsz, mikor meghúzza valaki az autódat. Itt a szigeten, kb minden második autó meg van húzva vagy meg van törve. Az autók visszapillantója sokszor ragasztószalaggal van rögzítve. Nincsenek sáv felfestések a kis utakon, parkolóhelyek sehol nincsenek kijelölve. Minden autó poros, a színét pedig kiszívta az UV. Megértem, hogy azt gondolod, hogy nagyon jó sofőr vagy, de hidd el, a helyieket ez hidegen hagyja. Nem lesznek rád tekintettel, itt más szokások vannak.

Kényelmesebb, ha egy quadot bérelsz. Viszonylag olcsó a bérlés, a fogyasztás alacsony és amúgy sincsenek nagy távolságok a szigeten, így ennél jobb megoldást nem találsz. A kisebb motor teljesítmény olcsóbb, de ha 2 fő ül a járművön, akkor mindenképpen nagy motort nézz, mert a meredek emelkedőket nem bírják a kis motorok.

4. Helyi ételek – Szerintem mindenki ismeri a gyrost és a souvlakit. Ezek tökéletes gyorsételek, mikor nincsen időd beülni egy étterembe. A legtöbb ilyen gyorsételt kínáló hely hajnalban is tele van. Az előbb említett tipikus görög ételek mellett nagyon népszerű a crepe, avagy a francia palacsinta édes töltelékkel és a gofri fagyival.

Amikor éttermet választasz, próbálj olyan helyet találni ahol a helyiek is vacsoráznak. A görögök nem este 7 órakor mennek vacsorázni, hanem 9 órakor vagy sokszor még később. Emiatt az éttermek sokkal tovább vannak nyitva, mint az átlag európai éttermek. A töltött zöldségek nagyon finomak. Próbáld ki a töltött paradicsomot, cukkinit vagy padlizsánt. A sült feta sajt nemcsak előétel lehet, de mézzel meglocsolva friss gyümölcsökkel sokszor étkezést után is fogyasztják. Ha tengeri ételt választasz, biztosan nem fog csalódni. Itt minden friss, egyenesen a tengerből kapod a tányérra. Vannak olyan éttermek, ahol csak tengeri étel van (pszarotavera), itt ne akarj steaket rendelni!

Szantorini – Oia

5. Mindenképen vidd magaddal – Hagyd otthon a Valentino szandidat. Felejtsd el, hogy magassarkúban fogsz pózolni az Insta képeken. Elhozhatod, de szinte biztos, hogy nem fogod használni. Lapos talpú tornacipők, szandálok, papucsok jöhetnek minden mennyiségben. Olyan cipőt válassz, ami nem kényelmes, fogja valamilyen szinte a bokádat is. Fürdőruha alap, minimum 3, de ha több abból sem lesz baj. Ha otthon hagytad az sem gond, mert a helyi butikok hihetetlen kínálattal rendelkeznek. A nyaralós szettet kötelező kiegészíteni pár napszemüveggel. Olyat válassz erre az útra, ami kiszűri az UV fényeket. A hófehér házakról visszatükröző fény borzasztóan vakít. Jobb, ha sötét lencsés napszemüveget hozol magaddal. Minél nagyobb a lencse, annál kevesebb fény szűrődik be a szembe. Így biztosan nem fogsz hunyorogni és nem ráncolod a szemed. A hosszú kaftánok nemcsak a strandon lehetnek hasznodra. Este a már hűvösebb az idő (ne feledd, szigeten vagyunk és fújdogál a szél), így a vacsoránál és megvéd a megfázástól is. Rövidnadrággal és lapos szandival nagyon trendi. A virágos minta, élénk színek nagyon jól mutatnak a kék -fehér környezetben. Állítsd össze úgy a kapszula gardróbot, hogy a nappali szettből pár kiegészítővel bármikor esti összeállítást varázsolhass.

 

+ 1 Tanács fotózáshoz: Kék és fehér szín mindenhol. Igazítsd a ruhatáradat a környezethez. Könnyed nyári darabok, bohókás megoldások, élénk színek. Itt mutathatsz többet a lábadból. Szantorini alapvetően egy szexi hely. Ha az Instán látott helyeken akarsz fotózni, akkor nézd ki a helyszínt és másnap kelj fel korán. Kora reggel már szépek a fények és biztosan nem fog senki beletrollkodni a képbe. Szantorini  híres a csodás naplementéről, de a napfelkelte is csodás. Használd ki ezen időszakokat!

Remélem ez a rövid betekintés segít abban, hogy Te megszervezd a tökéletes nyaralást Szantorinin. Ez a sziget olyan, mint egy kis ékszerdoboz a tenger kellős közepén. Készülj fel a felejthetetlen utazásra és a csodás emlékekre. Ne felejtsd el, a szezon szeptemberben ér véget. Ha el akarod kerülni a tömeget, kezd el most azonnal szervezni az utazást!

 

Mademoiselle Agnes

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *