Bársonyos ősz a Guccival

 

Az ősz az egyik kedvenc évszakom. Különösen kedvelem az átmeneti heteket, amikor még nem érkezik meg az esős időjárás és ki lehet ülni a kávézók teraszára. Nincs is annál jobb, mint a napsütésben élvezni a kávé illatát miközben bámulod a járókelőket és kisebb szociológiai tanulmányként elemzed őket. Ilyenkor imádom viselni nehezebb textúrájú anyagokat, mint például a bársonyt.

Minden új évszakot azzal kezdek meg, hogy rendet rakok a ruhásszekrényemben. Ez valójában egy gardrób helység, de mivel sosem volt azelőtt ilyenem ,még szoknom kell a gondolatot, hogy burzsóá módon gardrób szobának hívjam. Ilyenkor elpakolom az előző kollekció nagy részét és átmentek néhány darabot, ami színével vagy textúrájával beleillik az új szezon összképébe. Aztán előveszem a “tavaly” elcsomagolt ruhákat és kiegészítőket. Így került elő gardróbomból az egyik kedvenc táskám, ami egy Gucci Marmont bársony táska.

 

Ennek a táskának is külön története van, mint szinte minden designer darabnak, ami a gardróbban fellelhető. A táska megjelenésekor 2016. nyarán óriási bumm volt. Az őszi kollekcióval szinte berobbant a köztudatba és a Gucci legkeresettebb terméket lett. A megjelenést követően, szeptemberben Firenzében jártunk. Novemberi születésnapomra készülve szinte kötelességemnek éreztem, hogy alapos felkészülés és piackutatás előzze meg az ajándékvásárlást (saját magam részére), melynek egyik állomása volt a firenzei Gucci boutique. Az üzlet kialakítása lenyűgöző volt, a szokásos design helyett egy virágmintás tapétával borított budoárszerű szoba fogadott minket, ami tökéletesen illet az új tervező Alessando Michele által megálmodott kollekcióhoz. A látogatást megelőzően már rabul ejtett ez a táska, és szinte nem is voltam hajlandó mást megnézni. Egyetlen darab volt belőle az egész üzletben, melyet gondosan elrejtve tároltak egy hátsó helységben. Első látásra beleszerettem ebbe a bársony csodába, mely kacéran mosolygott rám fukszia szatén belsejével. Annyira akartam azt a táskát, de tudtam, ha megveszem, akkor elmarad a születésnapi ajándék élménye. Úgy határoztam a vásárlást későbbre halasztom.

Az ominózus születésnap előtt elmentem az Andrássy úti üzletbe, hogy érdeklődjek a táska felől. A bársony Marmont körülötti hype akkora lett ekkor már, hogy egész Európában 3 darab maradt belőle. Voltak olyan kedvesek az üzletben és átkértek belőle nekem egyet, hogy teljes legyen a születésnapi öröm. Innen már csak 2 hét idegőrlő várakozás volt hátra, melynek végén kiderült, hogy nincsen táska, mert 1) Londonban kiállítás volt, amire kivitték a táskát, 2) amúgy meg félre volt valakinek téve. Természetesen ekkor az európai készlet már nulla volt. A csalódás enyhítésére rendeltem egy zöld Valentino táskát, mely meg is érkezett a születésnapom után. Éppen 1 napja voltam tulajdonosa az új családtagnak, mikor az M3 autópályán a megfelelő sebességkorlátok  betartása közben, megcsörrent a telefonom. A budapesti Gucci üzletből hívtak, szereztek nekem egy táskát. Csak annyit mondtam: 45 perc és ott vagyok. Ekkor valahol Gyöngyös környékén járhattam…

Így történt, hogy bár a születésnapomon nem volt nagy ajándékbontás, de az új Gucci jövevényt nem bontottam ki karácsonyig és inkább betettem a karácsonyfa alá, hogy a megfelelő pillanatban felavathassam ezt a csodát.

  

A bársony számomra mindig az ünnepet jelentette. Gyerek koromban a kislányokat sötétkék bársonyruhába  öltöztették karácsonykor és a hosszú hajú lányok bársony szalagot viseltek a hajukban az évzárón. Én azonban más voltam, rövid hajam volt és konkrétan nem voltam hajlandó szoknyát felvenni. Sokáig nem tudtam magévá tenni ezt a trendet, mert úgy gondoltam ódivatú (vagy mert a gyerekkori lázadásom még elevenen élt bennem) Tavaly azonban megtört a jég, mert megláttam az anyagban rejlő misztikumot és már bátran merem viselni egy-egy modernebb összeállításban is. Ebben persze szerepet játszott az is, hogy erős vonzódást éreztem az új Gucci kollekció iránt. A bársony, a virágok, hímzett állatmintás applikációk mind annak a csodás miliőnek részei voltak, amelyet a divatház új tervezője alkotott meg.

Őszinte leszek, imádom ezt a tervezőt! Amióta Alessandro a Guccinál van, szinte felrúgott a divatház minden eddigi szabályt. Az új kollekció vibrálóan giccses, szinte kiabál hogy figyeljünk rá. A régi barna csomagolást leváltotta az új fekete, fehér minimál designra, a táskákat selyemköntösbe öltöztette a megszokott barna porzsák helyett és olyan trendet teremtett a retro őrületben, ahol szinte kötelező a lábszárközépig érő tenisz zokni használata. Evvel egyetemben megszüntette a divatház a leárazást és így magasabbra  pozicionálta a brandet.

Nézzük az idei év legjobb bársonyból készült darabjait!

Gucci Marmont velvet bag:

Más designer alternatívák:

 

 

Hogyan viseld gondját a bársony táskádnak?

A bársony továbbra is alkalmi darab, ami nem azt jelenti, hogy nem hordhatod hétköznapokon. Mindennapi hordás esetén hamarabb fog kopni az anyag, nem annyira strapabíró, mint bőr társai. Ezzel barátkozz meg és ennek tudatában költs a táskára.

#1 Használaton kívül

Ezek a táskák nem annyira struktúráltak, mint a bőr táskák. Ha hosszabb ideig nem viseled a táskát, mindenképen tömd ki papírral és tedd bele a saját porzsákjába. A lakás és a gardrób is tele van a ruhákból kihulló szöszökkel és porral. Láttad már mi van egy masszívabb nap után a próbafülke padlóján? Ez kisebb koncentrációban, de ott van a lakás levegőjében. Ne hagyd, hogy a por beleüljön az anyagba.

Én szeretem fektetve tárolni ezeket a táskákat, mert így biztosan nem rogyik meg az anyag.

#2 Tisztítás

Egyáltalán nem ajánlom, hogy mindenféle házi praktikákat bevetve nekiállj tisztítani a táskádat! Ha nem megfelelő a tisztítószer, akkor kiszedi a színét. Ha elkezded helyileg dörzsölni, az anyag kopik ki. Vidd el speciális tisztítóba ha nagy a baj, mert elképzelhető, hogy lehet tisztítani az adott darabot. De ebben ne bízz, mert kb 1 % az esélye. Amennyiben lánc, fémcsat, applikáció van a táskán, biztos nem vállalják el.

Szívből ajánlom az alábbi tisztítót, ahol megnézik a táskát és tanácsot adnak.

Az egyetlen dolog, amivel nekieshetsz a táskádnak az egy szösztelenítő henger. De ez szinte kötelező darab, főleg ha kötött pulóvert viselsz!

#3 El a kezekkel!

Dedósan hangzik, de legyen mindig tiszta a kezed! Amikor a manikűröstől jössz, véletlenül se kérj olajat a körömágyra és ne krémezd agyon a kezed. A bársony mindent magába szív más lesz a textúrája a bársonynak azon a részen. Az én táskámnak kifényesedett a csat alatti része, ahol nyitom a táskát. Nagyon vigyázok rá, alig krémezem a kezemet.

Kisgyerektől távol tartandó! Kedves anyukák, nektek inkább a bőr verziót ajánlom!

#4 Kopások

A legnagyobb meglepetésemre nem a táska hátulja kezdet el leghamarabb kopni a folyamatos hordástól. Szeretem “hosszú pórázon” viselni ezt a táskát, melynek következtében a táska tetején húzódó láncszemek okoztak apró kopásokat az anyagban. Ez az amortizáció velejárója. Ennek tudatában vásárolj bársony táskát. Nem a gyártó vagy a tervező hibája a kopás. Ha ennél a típusú táskánál ezt el akarod kerülni, akkor inkább viseld dupla pánttal a hónod alatt.

Ugyanez igaz azokra a táskára, ahol nem lekerekítettek a szélek. Ezek egy idővel biztosan meg fognak kopni.

 

Nem állítom, hogy közel 1 éves használat után makulátlan állapotban van a táskám. Habár próbálom megóvni állapát, a mindennapos használat miatt egy idő után elkezdett kopni a bársony anyag. A fém részek viszont csodálatos állapotban vannak, egyáltalán nem látszik rajta semmilyen kopás.  Ha megkérdezitek megérte-e megvenni ezt a táskát, biztosan igennel válaszolnék! Különleges darab és ez az egyik legtöbbet viselt kiegészítőm. Ugyanúgy felveszem szakadt farmerrel, mint egy fekete alkalmi ruhával. Evvel járok munkába, vacsorázni és ha járnék színházba valószínűleg még oda is ezt vinném magammal.

 

A bársony trend még biztosan marad ezen a télen, de ha csillapodna is az anyag iránti lelkesedésünk, a divat körforgása miatt biztosak lehetünk benne hogy pár év múlva újra elővehetjük ezeket a táskákat. Ha biztosra akarsz menni, válassz klasszikus formát amit évek múlásával is szívesen hordasz majd.

 

Shop my look:

  

 

Photos by: Franyó Eszter

 

Mademoiselle Agnes

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *